6 Temmuz 2010 Salı

Fenerbahçe Bayan Basketbol Tarihçesi

Standart Fenerbahçe Bayan Basketbol Tarihçesi


Fenerbahçe Kulübü, 1954 yılında Çamlıca Kız Lisesi ile yaptığı iş birliği sonucu, Kulüpler arasında ilk kez kız basketbol takımı kurmuştur. Fenerbahçe’nin bu öncülüğü ezeli rakibi için de teşvik olmuş ve takım sayısı kısa sürede 4’ü bulunca, İstanbul Kız Takımlar Basketbol Ligi hemen aynı sezon kurulmuştur.

Takımı kuranlardan, önce Altan Dinçer, sorna da Dr. Önder Dai’nin çalıştırdığı bu takım, yurdumuzda ilk kez tertiplenen basketbol liginde en güçlü rakibi Galatasaray’ı 7 Mayıs 1955 günü Teknik Üniversite Salonunda 22 / 17 yendi ve İstanbul Kız Takımlar Basketbol Şampiyonluğunu kazandı. Yurdumuzun ilk kızlar arası şampiyonu Fenerbahçe basketbol takımı şu elemanlardan oluşmuştur:
Dr. Ayten Salih (K), Güneş Çapa, Deniz Aydıncı, İnci Önen, Süeda Özçiçekçi, Seta Yağcıoğlu, Oya Çapa ve Güneş Savut

Kızlararası 2. Basketbol Şampiyonluğu 1955/56’da yapıldı. Galatasaray, Beşiktaş ve Kadıköyspor’u peşpeşe yenip, yine namağlup İstanbul Şampiyonluğunu kazanan Fenerbahçe, Spor ve Sergi Sarayında, önce 29.1.1956’daki 48 / 16’lık Galatasaray galibiyetinden sonra, Kadıköyspor karşısında sağladığı 55 / 8’lik skorla kızlar arası basketbol sayı rekoru tesis etti.

İşaretlemek gerekir ki, Türk basketbolunda 4 kategorinin bütün Türkiye sayı rekorları 1955/57 yılları gibi çok kısa bir dönemde Fenerbahçe takımlarının eline geçmiş ve yıllarboyu Sarı-Lacivertli kulübün tekelinde kalmıştır:
Yıldızlar rekoru – 1.1.1955 – Beykoz’u – 103 / 19
Gençler rekoru – 29.1.1956 – Anadolu Hisarı – 129 / 31
Büyükler rekoru – 24.2.1957 – Karagücü – 181 / 31

Kız takımlar rekoru da Kadıköyspor’u 55 / 8 yenerek tesis olundu. Yukarıdaki 55 sayının 252ini tek başına kaydetmek başarısını gösteren Dr. Ayten Salih, aynı zamanda ferdi sayı rekortmenliğine de sahip oldu.

Kızlar arası Türkiye Basketbol Şampiyonası ilk kez 1956’da, deneme mahiyetinde yukarıdaki 4 takım arasında tertiplendi ve bütün rakiplerini yenen Fenerbahçe kazandı. Aynı yıl aynı takımlar arasındaki “Rektör Cıvaoğlu Kupası”nı da Sarı-Lacivertliler kazandılar.

İstanbul Şampiyonluğu 1959’da Fenerbahçe’nin yine yenilmeden kazandığı irincilikten sonra fasılaya uğradı. 1965’lerde yeniden faaliyete geçildiğinde, bu kez lig kurulması için gerekli en az 4 kulübün bir araya gelmesi zor oldu. Fenerbahçe, 1967/68 şampiyonluğunu kazanmış, ancak bundan sonra 13 yıl sahalarda görülmemiştir.

Bu uzak kalışın nedeni kurulan kızlararası deplasmanlı ligdir. Fenerbahçe kulübü türlü nedenlerle, Lassa, Seta, M.T.A., Ormanspor, Urla, Kağıtspor, Ankara D.S.İ. gibi müessese takımlarıyla rekabete girişmeyi prensip olarak uygun görmemektedir. Gerçi, Fenerbahçe 1981’de kızlararası çalışmalara yeniden başladı. Ancak, bu girişim mahalli lig çerçevesi içinde oldu ve son 1984/85 şampiyonası, üstüste 4. kez Sarı-Lacivertli kızların İstanbul şampiyonluğunu kazanmalarıyla sonuçlandı.

Antrenör Yaman Eymur tarafından çalıştırılan ve 1984/85 şampiyonluğunu hiç yenilmeden kazanan Sarı-Lacivertli kadro şudur:
Şengül Usta, Mine Kuzu, Kıvanç Eymur, Canan Üstün, Özlem Tuna, Nazan Güner, Filiz Limon, Berna Erimer, Füsun Tosun ve Deniz Ergin.

Fenerbahçe’nin bu kız takımı deplasmanlı lige katılma hakkını 4 yıl kazandığı halde mahalli ligde kalmayı tercih etti. Bunun nedeni reklam amacındaki müessese kulüpleriyle anlamsız bir yarışa girmemektir. Bugün bir basket takımının her deplasman masrafı milyonlarca lirayı buluyor. Hala bir dikili ağacı olmayan Fenerbahçe’nin, 1985’de bu kız takımlarının çalışmalarını durdurması zorunlu bir davranıştır

Kaynak: Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi, Rüştü Dağlaroğlu, 1987

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder