23 Ekim 2010 Cumartesi

Birsel Vardarlı Röportajı.''WNBA'de başarılı olurum''


Milli Takım ve Fenerbahçe'nin yıldızı Vardarlı futbolcu olmaya çalışırken kendisini basketbol sahasında bulmuş.. Büyük hayali WNBA için planları var..
Kızım olmadı.. Ama olsa herhalde Birsel gibi olması isterdim.. Başarılı, dengeli, akıllı ve güzel..
 
Birsel’i hep bu gözle görmüşümdür.. Pozitif anlamda farklı..
 
Ancak bir şey garibime gitmiştir.. Çocuksu görüntüsüyle ters düşen savaşçılığı..
 
Fenerbahçe, son yıllarda WNBA’in yıldızlarını getirerek özellikle Avrupa’da üst düzey mücadeleye katıldı.. Birsel’in pozisyonu ise hep Birsel’e kaldı.. (Taurasi’nin alınmasının Birsel’in dakikalarını azaltacağını sanmıyoruz)
 
WNBA’in en önde gelenleriyle yan yana oynayan Birsel’in, O’nlardan geri kalan bir tarafını göremedik.. Birsel de onlardan biri gibi.. Acaba Dünya Kadın basketbolu’nın “1” numaralı platformu olan WNBA’de gözü yok muydu?
 
“Olmaz mı? Ne zamandır içim gidiyor ama bir türlü denk getiremedik. Ligimizin çok geç bitmesi yüzünden Amerika’daki –Training Camp’a- katılamadığım için bu hayalimi şimdiye kadar gerçekleştiremedim ama hiç de vazgeçmedim. Umarım gelecek sene takvim uyar ve kampa giderim”
 
WNBA zor zenaat.. 12 takımın 11’er oyuncusu var.. Yani dünyanın ilk 132 basketbolcusu arasına girmek elbette kolay değil.. Tabii ki biz O’na yakıştırıyoruz.. O da kendisine..
 
“Çok iyi kısaların olduğu WNBA’de yer bulacağıma inanıyorum. Hızlı oyunu sevdiğim için adaptasyonda sorun yaşamam. Ayrıca oyunu iyi okuduğumu ve takımı iyi yönlendirdiğimi sanıyorum. WNBA coachların istediği tür bir oyuncu olabilirim.”
 
FUTBOLUN DİREĞİNDEN DÖNDÜ
Her sporcunun bir başlangıç hikayesi vardır ve tesadüflere dayalıdır. Birsel’in de bir hikayesi var..
 
“10 yaşındaydım. Futbolu çok seviyordum. Sokakta erkekler futbol oynarken, beni takımlarına almak isterlerdi. Annemi ikna edip beni İzmirspor Futbol takımı seçmelerine gittik. Meğer İzmirspor bayan futbol şubesini kapatmış.  Aksi halde şimdi futbol oynuyor olabilirdim. Bunun üzerine annem –Bari basketbolcu ol- dedi ve beni İzmirspor’un basketbol okuluna götürdü. İyi ki de öyle olmuş. İzmirspor’da başlayıp süpermarketler zinciri olan Pehlivanoğluspor’un alt yapısına geçtim. Bir Türkiye Şampiyonası sonrası ise kendimi Migros’ta buldum”
 
FENERBAHÇE’YE 22 SAYI ATINCA..
Birsel’in Migros’ta unutulmaz maçları vardı.. Play-Off serisinde Çankaya Üniversitesi’ne, Türkiye Kupası’nda Erdemir Ereğli’ye 35 sayı attığı maçlar gibi.. 2006 Türkiye Kupası finalindeki müthiş performansı ise O’nun kaderini değiştirir. Ligde zor günler geçiren Migros sürpriz yaparak finalde Fenerbahçe’nin karşısına çıkar. Birsel’in 22 sayısı daha büyük bir sürprize yetmese de maçı 70-68 kazanabilen dev kadrolu Fenerbahçe artık Birsel’i rakip olarak görmek istemez. Migros’la sözleşmesi devam eden genç ama çok başarılı oyuncunun bonservisini, Migros şirketinde hatırı sayılır üst düzey yönetimdeki Fenerbahçe sempatizanlarını araya sokarak alır. Birsel artık Fenerbahçelidir.
 
“Türkiye’nin en büyük kulübünde, en iyi organizasyon içinde bulunmak benim için gurur verici. Fenerbahçe ile çok değişik mutluluklar yaşadım ama büyük hayalim Avrupa Şampiyonluğu. Bu sezon çok daha güçlü bir kadromuz olacak. Tabii ki çok da güçlü rakipler var ama biz de favorilerden biriyiz.”
 
Halen Milli takım kampında bulunan Birsel’in bir diğer dileği de Ay-Yıldızlı forma ile Avrupa Şampiyonası’nda üst sıralara oynamak ve bir gün Dünya Şampiyonası’na gitmek..
 
 
SAKİN BİR İNSANIM
Biz Birsel’i tanıyoruz ama o kendisini nasıl tanımlıyor: “Uyumlu, sakin, dürüst ve güvenilir olduğumu düşünüyorum. (Keşke bunları ben söylemeseydim-diye parantez açıyor) Kolay kolay kızmam, sadece bilerek sert faul yapanlara sinirlenirim”
 Genç oyunculara önerisi tabii ki çok çalışmaları ve kendilerine iyi bakmaları.. Birsel 8 saatlik uykusunu ihmal etmezmiş.
 
 
MUTFAĞA GİRMİYOR
Ailesiyle birlikte oturan Birsel’i evlendiğinde ise eşini büyük bir handikap bekliyor.. “Mutfağa hiç girmem ve yemek yapmasını bilmem”.. Bunu da zamansızlıkla açıklıyor.. Umarız Birsel’in eşi, yemek yapmaktan zevk alan erkek türünden olur..
 
Birsel’e ve röportaj izni veren Fenerbahçe Kulübüne teşekkürlerimizle..
 
 Birsel Vardarlı kimdir?
1984 İzmir doğumlu. 1.75 m boyunda. Özel Orta Doğu Koleji ile Liselerarası Dünya Şampiyonluğu’na kazanırken, “En İyi Guard” ödülünü de aldı. 2002-2006 yıllarında Migros alt yapısında ve A Takımı’nda oynadı. 2006’dan beri Fenerbahçe forması giyiyor. Fenerbahçe ile 4 TBBL, 3 Türkiye Kupası, 1 Cumhurbaşkanlı Kupası Şampiyonluğu yaşadı. 1998’de Ay-Yıldızlı formayı ilk kez Yıldız Milli takım için giydi, değişik kategorilerde 156 kez mili oldu.
 
 
 
 
08 Ekim 2010 - (Röportaj: Ümran KAPANLI)  http://www.basketfaul.com

2 yorum:

  1. Fenerbahçe'nin ve milli takımımızın "Üç Silahşorleri" Nevriye, Esmeral ve Birsel'in resmi facebook sayfasıdır.


    http://www.facebook.com/pages/Nevriye-Yilmaz-Esmeral-Tuncluer-Birsel-Vardarli/126324687425179

    YanıtlaSil
  2. Harika tanımlanamayacak bir oyun zekası var. Yalnız İzmirspor'da başlayıp nasıl Pehlivanoğluspor'un altyapısına seçildiğine biraz detay verseydi keşke. Saygılarımla BV7

    YanıtlaSil