23 Şubat 2011 Çarşamba

Kraliçeler'den ''Şok Harakiri '' 78-86 !!!


Fenerbahçe Bayan Basketbol Takımımız, Euroleague Çeyrek Final ilk maçında Spartak Moskova’ya 78-86 mağlup oldu. İki galibiyete ulaşan takımın yarı final vizesi alacağı seride ikinci maç 25 Şubat Cuma günü Vidnoje Spor Merkezi’nde oynanacak.

Takımımız karşılaşmaya Taj Mc Williams - Irina Osipova ikilisinin basketleriyle başlayan rakibine Nevriye Yılmaz (2), Ivana Matovic (4) ve Angel McCoughtry’nin (2) sayılarıyla yakaladığı 8-0’lık seriyle yanıt vererek 9-4 öne geçti. Sparta&K Moskova Region, Mc Williams’ın basket  faulüyle farkı 2’ye indirdikten sonra Fenerbahçemiz, McCoughtry’nin skorer oyunuyla 8-0’lık bir seriye daha imza atarak durumu 17-7 yaptı. Savunmadaki başarısını hücuma da yansıtanTakımımız, Jelena Milovanovic’in üçlüğünün ardından Nevriye’nin isabetleriyle üçüncü kez 8-0’lık seri bulduğu ilk periyodu 25-12 üstün tamamladı.

Jelena Milovanovic, Anete Jekabsone, Irina Osipova ve Esmeral Tunçluer’in karşılıklı basketleriyle açılan ikinci çeyreğin ilk 2 dakikasını 30-16’lık skorla geride kaldı. Takımımız, Birsel Vardarlı’nın üçlüğüyle farkı 15’e yükseltirken, Sue Bird’in serbest atış çizgisinden kaydettiği sayılara da Ivana Matovic’ten cevap geldi. Etkili performansını sürdüren Matovic son 3 dakikaya girilirken durumu 39-25 yaptı. Bu bölümde savunmasını sertleştiren Fenerbahçe, ilk yarıda 18 sayı- 4 ribaund- 2 asist- 1 blok üreten kaptanı Nevriye Yılmaz’ın oyuna tekrar ağırlığını koymasıyla devreyi 47-31 önde kapattı.

Üçüncü periyotta Takımımız Esmeral Tunçluer ve Nevriye Yılmaz ile sayılar üretti. Anete Jekabsone’ın üçlüğüyle skoru 55-45’e getiren Takımımız  Angel McCoughtry’nin sayılarıyla durumu 62-53 yaptı. Konuk ekip son 1 dakika 40 saniyeye 6 sayı sığdırsa da Fenerbahçemiz final çeyreğine 64-59 avantajlı girdi.

Sparta&K Moskova, son periyodun ilk 2 dakikasında Sonja Petrovic’in sayılarıyla öne geçmeyi başardı. Nevriye Yılmaz ve Epifaniya Prints’in karşılıklı isabetlerinin ardından Taj Mc Williams’ın basket faulü durumu 66-70 yaptı. Ivana Matovic ise farkı 2’ye düşürdü ve ilk 6 dakika böyle geçildi. Matovic’in isabetleriyle son 2 dakikaya 72-75’lik skorla girildi. Hana Horakova’nın turnikesiyle Takımımız maça asılsa da, Rus ekibine 78-86 mağlup oldu

SALON: Caferağa
HAKEMLER: Roman Kolar (Slovenya, Viktor Bozhenar (Ukrayna), Piotr Pastusiak (Polonya)

FENERBAHÇE (78): Anete Jekabsone 8 (3 ribaund), Hana Horakova 3 (2 ribaund- 3 asist), Birsel Vardarlı 5 (5 ribaund- 1 asist), Esmeral Tunçluer 7 (2 ribaund- 3 asist), Nevriye Yılmaz 24 (9 ribaund- 4 asist), Ivana Matovic 20 (4 ribaund- 3 asist), Tammy Sutton-Brown 2 (2 ribaund), Angel McCoughtry 9 (6 ribaund- 3 asist)

SPARTAK MOSKOVA(86): Epifaniya Prints 19 (2 ribaund- 4 asist), Sonja Petrovic 4 (1 ribaund), Natalia Vieru (1 asist), Ilona Korstin 4 (4 ribaund), Jelena Milovanovic 7 (1 ribaund), Sue Bird 12 (2 ribaund- 3 asist), Irina Osipova 16 (4 ribaund- 1 asist), Taj Mc Williams 16 (12 ribaund- 1 asist), Noel Kuin 8 (5 ribaund- 2 asist)

1.PERİYOT: 25-12
2.PERİYOT: 22-19
3.PERİYOT: 17-28
4.PERİYOT: 14-27


RATGEBER'İN İFLASI
  * Olacak şey değil ya hala inanamıyorum ve şoktan çıkamadım.Resmen ''harakiri yaptık''
 * Maç öncesi değerlendirme yapamadım yoğunluktan ve bilgisayarı elime alma fırsatı pek bulamadığımdan (bizimkilerdeki Farmville saplantısından delireceğim),yazsaydım kesinlikle ağır favori olduğumuzu ve serinin 2-0 biteceğini,en kötü 3.maça kalır ve 2-1 ile F4'e gideriz diyecektim.Gerçekten de Spartak eski gücünde olmayan bir takımdı.Son 4 sezonun Şampiyon takımından Taurasi,Fowles,Anete,Mc Carville gibi çok önemli oyuncularını kaybetmiş,bu sezon aldıkları önemli isim Lauren Jakckson da sakatlanıp,sezonu kapatmış.Kala kala ellerinde sadece Sue Bird kalmış tek büyük yıldız olarak.Genç Prints ve sıradan Amerikalı Quinn yeni aldıkları 41'lik T.Mc Williams ve vasat Ruslar Osipova ve Korstin gibi isimlerden oluşan vasat bir takımdı Spartak Moskova.Ki önceki turda Baretta Familia'yı güç bela 5-6 sayı farkları ile 2-1 ile geçebilmişti.
 Biz ise türlü badirelere rağmen 12/12 ile büyük bir başarı ile buraya gelmiştik.
* Maça çok iyi başladık,çok iyi bir ilk devre geçirdik.16 sayılık fark ve ezici bir oyun biraz gene de 2 takımın farkını göstermiyordu.Spartak ne kadar eski gücünde değil desekte ''Şampiyon takım karakteri / kültürü olan bir takımdı.Biz çok iyi,onlar çok kötüydüler ilk devre.O yüzden beklediğim 8-10 sayılık farktan daha büyük fark oldu.
* 3.çeyrek ile beraber rüyada görsek inanmayacağımız dakikalar seyrettik.Spartak illa ki biraz tepki koyacaktı,pes etmeyecekti.Nitekim sürekli değişken sert ,agresif savunma ile başladılar.P.Chatman rotasyonu iyi kullanarak oyuncularını sürekli diri tutarak bu direnişi sağladı.Tabii hakemlerin de uzunlarının tepede hareketli perdelerine hiç hücum faul çalmamaları,Angel'ın Osipova'ya temiz bloğunu faul çalmaları gibi ufak ufak devreye girmeleri de etkendi.
* Peki biz ne yaptık ? Maalesef sihirl bir el değmiş gibi tamamen savunmayı bıraktık.El bile kaldıramıyorduk.
Sert savunmalarına - alan savunmalarına hücum edemediğimiz gibi savunmada da eridiğimiz için fark giderek erimeye başladı.Bugün kadar başımıza geleceği bildiğimiz için dar rotasyonunu zaman zaman eleştirsekte,hep desteklediğimiz Ratgeber ''resmen akıl tutulması''na uğramıştı sanki ve bizim gibi farkın erimesini seyretti.
Mola almayı hiç düşünmedi.Nefret ettiğim ''takım kendisi reaksiyon versin ve düştüğü yerden kendisi kalksın'' klişesi yüzünden mola almamakta direndi ve momentumu tamamen Spartak'a verdik.Geriden gelen takım her zaman avantajlıdır..Momentum da ellerinde zaten ve 22-10'luk bir seri ile 16 sayılık fark 4 sayıya (57-53) inince lütfetti ve mola aldı.Çok geçti artık ve çare olmadığı gibi rotasyon yapmadığı için Nevriye ve Matoviç gibi yükü taşıyan oyuncularımız  iyice yoruldular.Angel çok kötüyken,değiştirmeyi düşünmedi.Anete'yi zamanında kullanmadı gibi yanlışlarda eklenince çığ gibi gelen Spartak tehditi aldı götürdü maçı.
* Ezcümle ;ne yazık ki Ratgeber bu maçta 2.kez iflas etmiştir.İlki gs mp maçındaydı.
Sezon başından beri sürekli yazdık,7 kişi ile bu iş gitmez diye.Güvenmediğin yedeklerle nasıl F4 ve Şampiyonluğa oynayacaktın hocam ? T.S.Brown transferini eleştirsekte - daha iyi yabancı almalıydık - uyum sorunu çekmeyeceği ve zaten Matoviç  ve Nevriye'yi dinlendirecek bir 10 dk.süre alsa yeter demiştik.
Ama Ratgeber Tammy'i de hiç kullanmıyor ki.Ondan sonra Nevriye 40 dakika,Matoviç 37 dakika oynuyorlar ve çokta iyi oynuyorlar ama sonlarda yoruldukları için hem savunmada el bile kaldıramıyorlar hem de hücumda da giderek yüzdeleri düşüyor.Böyleyken T.S.Brown dün 3 dakika,Newlin ise hiç süre almadı.
Ligteki dandik maçlarda bile rotasyon yapmaktan imtina eden bir hoca Ratgeber.Zorla bazen Newlin ve Şaziye'yi oynatıyordu.Dün mesela,eski Şaziye olmasa da alan savunmasına karşı dışarıdan şut sokamazken Şaziye neden denemezdi ? Anete var sadece elimizde saf dış şutör.Onu da eski oyuncuları olduğu için iyi tanıyorlardı ve iyi kilitlediler.- Şaziye de Spartak forması giymişti sanırım - Angel'in şutu yok.Esmeral ve Birsel de istikrarlı sokamıyorlar.Horokova zaten hiç potaya bakmıyor.Tabii ki dışarıdan tıkanırdık.
Nevriye ve Matoviç'i söyledik,pota altını iyi kapattılar ikinci yarı.Angel da gereksiz ,zorlama penetrelerle başarısız oldu.(11/4)
* Hücumda savunmalarına karşı çare üretemedik bari savunmada sayı yemeyelim dedik ama bunu da başaramadık.Alan savunması deneyeceğimize ,yorgun oyuncularımızla tam saha pres yaptık mesela.
* Velhasıl ikinci yarı olağanüstü kötü oynayarak ''kendi ayağımıza kurşun sıktık''
* Taurasi olayını bir tarafa bırakalım.Zira dünkü maçı kaybetmemizin bunla bir ilgisi yok.Taurasi ve Penny ile kadro ile tabii ki dünkü maçı ve kupayı da kazanabilirdik ama dünkü maçı kazanmamız için onlara gerek yoktu.İkinci yarıdaki teslimiyetimizin onlarla ne ilgisi var ? Tamamen Ratgeber'in iflası yüzünden.
Ros Caceres'e elendiğimiz son anlarda niye faul yaptırmadı diye ZK'ya demediğimizi bırakmamıştık.Bu kadro ve bu fark ile böyle bir sonuç için Ratgeber'e ne demeli ki ?
* Aziz Yıldırım'ın devamlı şu anki kadroya güvensizlik algısı yaratan açıklamaları da belki dünkü maçı kaybetmemizin sebebi değil ama çok yanlış.Seri henüz bitmedi - bence bitti - ama maçtan sonra Aziz Yıldırım bırakalım Avrupa'yı ligi de kaybettik dedi peşinen.Bu oyunculara güvenmiyorsan hiç çıkmayalım sahaya ?
* Dediğim gibi ne yazık ki % 99 Avrupa hayallerimiz hele böyle bir Avantaj varken gene Çeyrek finalde bitti.
Normal  şartlarda elbette şansımız var 2.maçta ama Ruslar böyle bir fırsatı teperler mi artık ? O kenardaki ayıboğan zibisi herif mesala hakemlerin aklını alır orada o maçı verdirmez.Yoksa bizim oyuncularımız Ratgeber'i bir kenara bırakıp kendileri işe el koysalar kazanırlar ama zor çokkkk zor.
Umarım bir mucize olur da 3.maça buraya taşırız.
* Bence artık Fenerbahçe Bayan Basketbolunda yolun sonuna gelmiştir.Olmuyor.Dünyanın En iyi basketbolcusunu getiriyorsun,açık bir komplo ile karşı karşıya kalıyorsun.(Gerçi Basketbol Şube Yöneticimiz Semih Özsoy ''Komplo olduğuna inanmıyoruz'' diyor) Basit bir ''insan hatası'' (!) öyle değil mi ?
 Her şeye rağmen 12/12 ile namağlup getirdiğin noktada gene Çeyrek finalden öteye gidemiyorsak ,artık bir daha hiç olmaz.O yüzden bence FB Bayan basketboluna seneye yatırımı kesmelidir.Hem biz hem de herkes - bilimum FB düşmanları da - rahatlar artık.
* NOT :
Erkek basketbol takımı da şu maçtan ders almalı ve yarınki kader maçı Olimpiakos karşısında aynı şoku bize yaşatmamalı.Özellikle de dün maçta da olan Koç Spahija şu  ''zamanında mola almama '' olayını kendisi de yaptığı için ders almalı.Aynı şekilde takımların zaafları belli olan Erkek ve Bayan Voleybol takımları da ders almalı.2 takımında manşet zaafı bir bela.Ama hiç bir iyileşme yok.Erkek Voleybol takımı Avrupa da bu yüzden hüsrana uğradı.Ligte de ufukta ışık görünmüyor.Bayan Voleybol takımı da manşet ve pasör konusundaki sorunu çözemezse kendi evimizdeki F4'te büyük bir şok yaşatabilir bize.
Ne yazık ki bu tip eşik maçlardaki bile bile hüsranlar FB SPOR KULÜBÜ'nün bir makus talihi,acı geleneği haline geliyor.Bunu kırmak şartttttttttttttttttt.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder