1 Şubat 2011 Salı

''Terbiyenin Avrupası'da Var'' : Fenerbahçe - Gs MP 77-58 !!!


Fenerbahçe, FIBA Bayanlar  Euroleague İkinci Turu’nda eşleştiği ezeli rakibi Galatasaray Medical Park’ı Caferağa Spor Salonu’nda yapılan ilk maçta 77-58 mağlup ederek seride 1-0 öne geçti.

Tribünleri dolduran taraftarlarının da desteğiyle mücadeleye iyi başlayan Fenerbahçe’de skor perdesini Birsel Vardarlı açtı. Ivana Matovic ve Esmeral Tuncluer’in art arda basketleriyle 6-0 üstün duruma gelen Sarı-Lacivertliler, Nevriye Yılmaz’ın isabetiyle serisini 8-0’a taşıdı. Galatasaray Medical Park, aldığı moladan sonra Bahar Çağlar ile maçtaki ilk sayılarını buldu. Fakat rakibini top kayıplarına zorlamayı sürdüren ev sahibi, Nevriye’nin orta mesafeli şutlarıyla farkı çift hanelere çıkardı: 12-2. İlk 5 dakika bu skorla geçilirken, Angel McCoughtry’nin sayıya çevirdiği serbest atışlara Seimone Augustus’tan yanıt geldi. Augustus bir de üçlük isabeti bularak farkı 7’ye indirdi. Nevriye ve Sylvia Fowles’un karşılıklı basketlerinin ardından Sarı-Kırmızılılar 9-0’lık seriyle eşitliği sağladı. Fakat Fenerbahçe, ilk periyodu Anete Jekabsone’ın sayılarıyla 20-18 önde tamamladı.

İkinci çeyreğe Sylvia Fowles ve Ivana Matovic’in pota altı basketleriyle girildi. Farkı 5’e yükselten Jekabsone’a da Nihan Anaz - Seimone Augustus ikilisi cevap verdi. Fowles’un turnikesiyle rakibini yakından takibini sürdüren Galatasaray Medical Park, Birsel Vardarlı’nın isabetini ise Augustus ile yanıtladı. Bu bölümde savunma sertliğini de arttıran konuk ekip, Melisa Can’ın pota altı basketiyle son 53 saniyeye girilirken skora denge getirdi: 33-33. Ama Fenerbahçe, kalan sürede 3 sayı kaydedip devreyi 36-33 avantajlı kapattı. 14 sayı kaydeden Augustus’un en skorer oyuncu olduğu ilk yarıda 8 sayı- 2 ribaund- 2 asist- 4 top çalma üreten Angel McCoughtry ve 6 sayı- 10 ribaundla mücadele eden Fowles dikkat çeken diğer isimlerdi.

Sarı-Lacivertliler üçüncü periyodun başındaki etkili savunması ve yakaladığı 7-0’lık seriyle farkı çift hanelere yükseltti. Galatasaray Medical Park aldığı molaya rağmen hücumdaki tutukluğunu aşamadı ve Nevriye Yılmaz’ın art arda isabetleri skoru 47-33’e getirdi. 5 dakika 40 saniye süren suskunluğunu Gintare Petronyte’nin devreye girmesiyle bozan Sarı-Kırmızılılar farkı 8’e düşürdü. Fakat Fenerbahçe, Ivana Matovic’in gayretiyle 7-0’lık bir seriye daha imza attı ve durumu 54-39 yaptı. Konuk ekip, Tuğba Palazoğlu’nun üçlüğüyle nefes alsa da ev sahibi, Birsel Vardarlı’nın son saniye basketiyle dördüncü çeyreğe 58-42 önde girdi.

Seimone Augustus, final periyodunun ilk sayılarını üç sayı çizgisinin gerisinden kaydetti. Matovic’in turnikesinin ardından Nevriye Yılmaz’ın basketine Bahar Çağlar yanıt verdi. Yine Nevriye ile farkı bir kez daha 17’ye çıkaran Fenerbahçe, Tuğba Palazoğlu’nun üçlüğüne engel olamadı. Galatasaray Medical Park da Nevriye’yi durdurmakta zorlanınca çeyreğin ilk 5 dakikası ev sahibinin 68-50 üstünlüğüyle geçildi. Esmeral Tunçluer - Nevriye ikilisiyle sayı üretmeye devam eden Sarı-Lacivertliler, son 3 dakikaya girilirken farkı 20’ye kadar yükseltti: 72-52. Galatasaray Medical Park’ın kalan süredeki gayreti sonucu değiştirmeye yetmedi ve Fenerbahçe maçı 77-58’lik skorla kazanıp seride 1-0 öne geçti.

İki galibiyete ulaşan takımın FIBA Bayanlar Euroleague Çeyrek Finali’ne yükseleceği seride ikinci karşılaşma 4 Şubat Cuma günü saat 19:30’da Abdi İpekçi Spor Salonu’nda oynanacak.

SALON: Caferağa

HAKEMLER:
Branislav Mrdak (Sırbistan), Dragan Kralj (Bosna Hersek), Evgeny Vetrov (Rusya)

FENERBAHÇE (77): Anete Jekabsone 7 (5 ribaund- 2 asist), Hana Horakova (2 ribaund- 1 asist), Birsel Vardarlı 11 (2 ribaund- 2 asist), Esmeral Tunçluer 8 (3 ribaund), Nevriye Yılmaz 24 (6 ribaund- 3 asist), Ivana Matovic 14 (2 ribaund), Tammy Sutton-Brown, Nevin Nevlin (1 asist), Angel McCoughtry 13 (5 ribaund- 2 asist)

GALATASARAY MEDİCAL PARK (58): Tuğba Palazoğlu 6, Donneka Hodges 7 (2 ribaund- 4 asist), Bahar Çağlar 4 (3 ribaund- 1 asist), Işıl Alben (1 ribaund- 3 asist), Gülşah Gümüşay 4 (3 ribaund- 1 asist), Gintare Petronyte 8 (1 ribaund), Melisa Can 2 (2 ribaund- 1 asist), Nihan Anaz 2, Seimone Augustus 19 (2 ribaund- 1 asist), Slyvia Fowles 6 (13 ribaund- 1 asist)

1. PERİYOT: 20-18
2. PERİYOT: 16-15
3. PERİYOT: 22-9
4. PERİYOT: 19-16


 NE DEDİLER ?

Ratgeber: Olağanüstü bir iş çıkardık

“Bugün savunmada özellikle olağanüstü bir iş çıkardık. Fowles'i sadece 6 sayıda tuttuk, çok fazla takım yoktur Fowles'i 6 sayıda tutabilecek. İkinci periyotta biraz sorunlar yaşadık, agresifliğimizi ve hücumdaki düzenimizi biraz kaybettik. Buraya bizi desteklemeye gelen taraftarlara çok teşekkür ediyoruz. Atmosfer müthişti. Takımımla gurur duyuyorum. Özellikle Türk oyunculardan Birsel, Esmeral ve Nevriye.”

Mutlu ve gururlu olduğunu kaydeden Ratgeber, final-four oynamak istediklerini belirterek, “Şu anda mutlu ve gururluyum, ama gerçek anlamda tatmin olmamız için bir maç daha kazanmamız ve seriyi 2-0'a getirip kazanmamız gerekiyor. Şu anda sadece 1-0 öndeyiz, ama bizim amacımız final-four'a gitmek” diye konuştu.

2. turda Galatasaray ile eşleşmeleriyle ilgili bir soru üzerine de Ratgeber, “Avrupa Ligi'nde gruplardaki 10 maçın tamamını da kazanan tek takım biziz. Özellikle Türk kadın basketbolu açısından seyre değer bir durum olduğunu düşünüyorum bu eşleşmenin. Onlar da gerçekten büyük bir takım. Seri henüz bitmedi” ifadelerini kullandı.

Yeni transferlerle ilgili bir soru üzerine de Ratgeber, “Fenerbahçe'nin Taurasi'nin ve Taylor'un takımdan ayrılmasıyla baş etmesi durumu aslında Michael Jordan ile Pippen'in Chicago Bulls'u bırakıp gitmesi gibi bir duruma benzer. Ama Fenerbahçe gerçekten büyük bir camia ve bu durumla iyi bir şekilde başa çıkıldı. Benim işim de takımda yeni bir kimya oluşturmak” şeklinde konuştu.

Yıldızoğlu: Maçın bizim için iki kritik anı var.

“Bizim için maçın iki tane kritik anı var. Maçın başı ve 3. periyodun başıydı. İkisine de çok kötü başladık. Birinci periyodun 5. dakikasından sonra oyuna dönmeyi başardık. Devreyi başa baş hale getirdik, ama ikinci yarının başında karşımızda daha kararlı bir Fenerbahçe bulduk. Burada onlara cevap veremedik. Fenerbahçe gibi tecrübeli ve buralarda nasıl oynaması gerektiğini bilen bir takıma bu tip hataları yapmamamız gerekiyor. Sonuçta bugün sadece 1. maçı kaybettik. 2 gün sonra oynayacağımız 2. maça daha iyi hazırlanıp buradaki hataları yapmadan skoru eşitlemeye çalışacağız. 2 gün sonra daha iyi bir maç seyrettireceğiz.”

gs forumundan seçmeler ;

DELNAN ŞOV :)))))))))))))))


MAÇIN RESİMLERİ !!!!


KALİTE VE GÜÇ FARKI 
* Tebrikler Kraliçeler ve teknik heyet.
* Maç beklediğim gibiydi.
Sadece 1.çeyreğin 6.dakikasından sonraki oyuncu değişiklikleri ile kontrolü kaybedip,düzen dışına çıkınca 14-2'den yakalandık ve çeyreği 20-18 önde bitirebildik.
Bu 4 dakikalık periyottan ders çıkarmamız lazım.6 dakikada 2 sayı yemişken,kalan 4 dakikada 16 sayı birden yedik.Gerek savunma performansı,gerek rotasyona dahil olan sahadaki oyuncu tercihleri irdelenmeli.
2.çeyrekte de pek iyi performans gösteremedik aslında ama devreyi önde bitirmeyi başardık.36-33
* Ve muhteşem bir 3.çeyrek ve devamı.
Yeni sistemde savunma sertliğimizi biraz daha yukarı çıkardığımızı söylemiştim.
İşte O agresif,sert savunmayı koyduk,doğru 5 ile fazla oynamadan ezip geçtik.
Öyle ki gene 5 dakika sayı arttırmadık.çeyrek sonucu 22-9 ama Tuba Palazoğlu'nun bal üçlüğü olmasa da sadece 6 sayıda kalacaklardı.
Angel'ın 4.faulünü alıp kenara gelmesi ve 4.çeyrekte bir daha girmemesine rağmen aynı çizgiyi devam ettirip beklediğim gibi 20 fark ile - Birsel son hücumu yapmadı - vurup geçtik.
* Muhteşem bir Nevriye ve Birsel izledik.Bu 2 oyuncumuz gerçek bir ''kedisever'' olup çıktılar.
gs'liler de çıldırıyor zaten hep bizim maçlarda coşuyor bu Nevriye ve Birsel diye :))
* Gerçekten de ''Herkes Yılar Nevriye Yılmaz'' sloganı cuk oturuyor.38 dk.24s.6r.3a.ile oynadı.
* Birsel.Her zaman söylüyorum Avrupa'nın en iyi ilk 3 Guardı arasına girer diye.
Çok başarılı oynadı.Allahtan hoca 1.çeyreğin 6.dakikasında sonra Horokova ile değiştirme düşüncesini - hata demek istemiyorum,bir şekilde rotasyon uygulaması lazımdı - ikinci yarı uygulamadı ve Birsel 32 dakika sahada kaldı ve takımı iyi yönetti.
Hata olarak kabul etsek bu Birsel - Horokova değişikliğini bile hatasından dönmekte önemliydi.
* Angel faul problemi nedeniyle 1,5 çeyrek az oynasa da özellikle kazandığı faulleri firesiz sayıya çevirerek (11/11 serbest atış) ve maçın başlarında kaptığı 4 top çalma,1 blok maçı 13 sayı ile tamamladı.Yalnız maç öncesi yazımda dikkat çektiğim Augustus savunması ve faul problemine girme olayında başarılı değildi.Augustus çoğunlukla onun savunmasında ilk yarıda 14 sayı attı.
Ratgeber de maç sonrası röportajında buna dikkat çekti.Augustus savunmasında zayıf kaldı dedi.
* Angel demişken,gene dile getirdiğim alternatifi 3 numara oyuncumuz yok.Şaziye güven vermiyor.
Angel'ı çıkarırken ilk yarıda Horokova'yı,ikinci yarı ise Zogota'yı oynattı yerine.Zogota boy dezavantajı çekiyor ama Augustus savunmasında elinden geleni yaptı.Daha canlıydı.Zaten Augustus ikinci yarı 5 ,3.çeyrekte ise sadece 2 sayı atabildi.(Zogota 1.76m,Augustus 1.83m)
Bu Angel'in yedeği 3 numara konusu ileride umarım sıkıntı yaratmaz.
* Matoviç sanırım biraz sağlık sorunu varmış.İlk yarıda hücumda iyi değildi ama ikinci yarı toparlandı.Fowles'ı savunmada ise başarılı oldu.Maçı 14 sayı ile bitirdi.
Kötü oynadığı anlarda hocam biraz değiştir Tammy veya Newlin ile dedim.Hatta hoca Newlin'i alıyordu,hazırladı.Fakat Matoviç o ara sayı falan atınca tekrar vazgeçti.32 dakika da İvana oynadı.
* Ratgeber güvendiği belli oyuncuları kenara almakta cimri davranıyor.Kısa süreli dinlendirmeler yapabilir.Madem böyle düşünüyor,bence bundan sonraki maçlarda Birsel'i Horokova ile fazla değiştirmemeli,dinlendirme amaçlı değiştirmeli.Birsel 1.guard obsiyonu olmalı.
* Horokova ne yazık ki kötüydü.Ne yaptığı belli değildi.Neden bu kadar istikrarsız grafik çiziyor anlamıyorum.
* 3'lü kaliteli Türk oyuncu sacayağımızın bir diğer ayağı Esmeral biraz daha dikkatli olmalı.
Mücadelesi falan iyi ama 3 top kaybı yapması,zaman zaman dalması iyi değil.O da 32 dakika sahada kalan isimlerdendi.8 sayı,3 ribaunt ile bitirdi.Asisti yok.Daha fazla katkı yapmalı.
* Anete Zogota'yı çok beğendim.2-3 numara oynadı.23 dakikada 7s.5r.2a.1tç.ile oynadı.
7/1 ikilik gibi görünse de kötü yüzdesi en az 3 topu son 3 saniyede kullanmak zorunda kalması yüzündendi bu düşük yüzde.Maç boyu 7/2 ile attığımızın 2 üçlükten birini attı.
Augustus savunmasında ikinci yarı başarılıydı.
* Akıllı bir şekilde içeriden oynadık.Dış şut fazla kullanmadık.7/2 ile üçlük attık.
Dışarıdan oynamamız gereken maçlar da geleceği için bu konuya da dikkat.
* Bu kadar farka rağmen ribauntlarda 30-28,asistlerde 11-12 ile onlar önde.
Ama asıl bomba ve fark top çalmada 14-2,top kayıplarında 8-24 lehimize farktı.
* Maçın şifrelerinden biri Fowles'ı durdurmak demiştik ve bunu başardık.
Sadece 6 sayıda kaldı.Çok iyi ikili sıkıştırmalar yaptık.13 ribauntu var ama 7 top kaybı yaptırmamız da savunmamız ve sıkıştırmaları iyi yapmamızı gösteriyor.
* gs Augustus'tan sonra biraz Hodges ile etkili olmaya çalıştı.Horokova girdiği dönemde Onu savunamadı ve 7 sayı falan attı galiba 1.çeyreğin son 4 dakikasında.Maçı da 7s.4r.ile tamamlamış.
* Işıl ölmüş ağlayanı yok.Bir an evvel gs Pon Pon kızlar takımını kurup kaptanlığını Ona yaptırmalı.
* Ceyhun Tuba Palazoğlu ayağını burktu bjk maçında ve Onun dışında eksiğimiz yok diye resmi sitelerindenn yalan söyledi ve bizi de yanılttı.Tuba beklediğim balık üçlüklerinden 2 tanesini attı ama o kadar.(5/2) Bileği burkulan kız it gibi koşar mı Ceyhun efendi ?
* İlginçtir aklıma geldi hiç alan savunması falan denemedi hoca.Gerek görmedi herhalde.
Zaten Angel'ı bile 1,5 çeyrek oyuna alma ihtiyacı bile duymadı.
*  Hakemler mükemmel bir maç yönetti.Her şeyi ortada çaldılar.Türkiye de böyle hakemler yok.
* Taraftar her zamanki gibi görevini yaptı ama daha 4 dakika varken Samanyolu'na başlamaları,sonra ''İşte böyle her sene böyle'' çekmeleri hoşuma gitmedi.Maç daha bitmemişken böyle şeyleri kabul etmiyorum.Maç elbette dönmezdi ama çok gördük hüsranları.Uğursuzlukta getiriyor bazen.
* Neticede ilk maçtan beklediğimizi aldık.Hem de Angel,Matoviç gibi oyuncularımız düşük vitesle oynadıkları,benchi fazla kullanmadığımız ve Anete hariç oradan katkı almadığımız bir maçı kazandık.
İkinci maç bu kadar kolay olmayacaktır ama 1 sayı ile bile kazanmanın yetecek olması,moral kondisyonumuzun yüksek olması,onların gireceği baskı bizi Çeyrek finale ulaştıracaktır.
Hem de uçak seyahati filan yapmadan :))
* Gecenin diğer maçlarına şöyle bir baktığımızda ; S.Moskova'nın Berette Familia'yı 65-60,UMMC'nin Rivas Ecopolis'i 63-58 gibi zor geçtiklerini görüyoruz.
Umarım bu seriler uzar,hatta kaza falan olur :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder